spe kelik blanje cekedi$

06 May 2011

asasi UIA PJ..rugi x masuk..keh3

kecoh bebena aku nengok page junior2 kat facebook cerita pasal UPU yang baru kelua hari nie...yang dapat tu senyum sampai telinga lah,yang x dapat xpe banyak lagi peluang korang..melambak lagi tempat belajar..janji semangat untuk terus study masih ade..kot2 la da cuti bebulan2 neyh xde feel nak study da kan..tup2 xdapat pulak upu terus meraung kat mak mintak nak kawen..hamboi ko melampau...


dah2 xpayah nak gebang benar..meh aku stoli moli sket pasal uia terchenta neyh...tapi maaplah sape yang dapat kos dekat nilai tuh..xdapek den nak nolong sebab den kat PJ nia ha..


~pusat asasi uia neyh ade dua..satu kat nilai satu lagi kat tengah2 bandar pj nie..kalo kat pj khas tok kos2 sciences,aed ngan law and kalo dekat nilai pulak khas tok kos sastera cam human science,econs,ben,bar and etc...and uia neyh pon ade dua kampus tok degree satu kat gombak yg pemes memes tuh lagi satu kat ceruk alam kat kuantan..sadis giler aku kene dekat kuantan..kalo kat gombak neyh tok budak2 engine,aed,sastera,pengajian islam n ape2 je la kos yg x kaet ngan medical science and kat kuantan pulak tok budak2 yang amek kos medical science cam medic,dentistry,pharmacy,opto,biomed,biotech n etc...

neyh salah satu view kat uia..cantek kan..keh3


~aku denga ramai jugak yang dok merungut walaupun da dapat uia neyh tapi naseb x baek xdapat pulak kos yang korang mintak..tapi xpe tu semua bukan satu masalah besar..small matter sahaje bai..korang jangan risau sebab uia neyh baek ati sebenanye..korang bile da masuk sini still lagi dibenarkan tukar kos janji korang menepati requirement yang diperlukan..jangan la ko budak akaun time kat sekola dulu yg xde basic bio tetibe lak p mnx tuka medic kan..melampau la gitu..korang boleh tuka time mggu taaruf or kalo xde rezeki korang ley try lagi mase 2nd sem jnj pointer baek punyer...


~mase belaja kat sini ade 3 phase...setaon,setaon setengah and dua tahun..lame kan sampai dua taon..keke..and mase belaja korang dekat asasi neyh ditentukan oleh result EPT dan APT korang..nnt aku stoli..penat sudah...kalo ept ngan apt korang dapat level tggi or exempted trus boley la nak buat program setaon or setaon setengah...tapi sakit sket la sebab mase pack bai..subjek susah..mase belaja pendek..sesak napas weyh..n fyi tok kos medical science dye hanye ade program tok setaon or dua taon jer n most student2 kat sini amek dua taon sbb susa kot nak survive setaon n nak jage pointer lagi..pointer haruslah 3.5 kan...satu sem dekat uia neyh besamaan dengan 4 bulan dan ia amat2lah pendek sebenanye..pejam celik tibe2 je ko da nak final...


~dekat sini da x macam dekat sekola menengah da weyh..kat sini korang akan ade quiz,tutorial,presentation n segala bagai tuh..and jgn ko igt kuiz sume bnd tuh takat cam kuiz adik2 ku jer..carry marks tue..kene score okay...lg tggi carry marks korang lagi cerah peluang untuk dapat a time final n lagi cerah peluang tok dapat deanlist...and base kpd pengalaman aku memang susa nak score time final kalo kuiz ko pon da tunggang langgang..so bile buat kuiz jangan main2..main tiru xpe,kene tangkap padan muke..keh2..madam2 n sir2 kat sini sume baek2 belaka..muda2 belaka siap..cantik ensem2 semuanye..serius aku xtipu..lect2 kat sini muda2 kot...


nie salah satu building tok kelas...blok e org pggil and ak x berape suke
kelas dekat sini sebab beku weyh..sejuk giler


~EPT ngan APT  yg aku cakap awal2 tadi neyh adelah exam khas yg kene korang lalui mase mggu orientasi o lebey glemer dgn pggilan taaruf week...ept(english placement test) neyh kalo boley buat la elok2 sbb lg tggi level korang dapat lg sekejap mase korang kat cfs o lagi heaven waktu belaja korang sebab waktu belaja bi kat sini tok seminggu lg lame dri waktu korang belaja physics o sbjek2 sc laen...so kalo lg cepat exmpted dri bi lg byk la mase free korang n boley la kot2 nak melantak muvi tetonggeng2 study kat bilik...aku xsuke kelas bi weyh,bosan.. tok APT(arab placement test) lak x payah risau2 tok budak2 yg xde basic arab sebab mse exam korang boley jer nak tulis name lalu belah tapi rugi la kan nnt kne amek arab sampai dua sem..arab ade dua level jer x cam bi smpi 6..n belaja arab kat sini fun n relax jer..x berat pon...kalu betuah dapat lah lect2 foreigner..keh2..


~sume subjek2 kat sini belaja dalam bi kecuali arab n haruslah bahasa komunikasi anda2 semua dengan para lect dlm bi so biase2 kan la diri anda berspeaking speakong and kat sini kalo denga budak2 speaking antara sesame mereka pon x berape nak pelik sgt sbb itu memang sudah budaya...tapi kadang2 annoying jugak..keh3,,


tecungap2 aku weyh nak menaip..penat gilos...nie la antare2 benda2 asas kot yg perlu tau mase study kat sini..tapi benda yg plg aku annoying pasal uia neyh adelah pakgad makgad nye...bebel x tahan o0..










p/s:aku suke uia neyh sebab dkt ngan umah..keh2...tp merana gak nanti sebab degree kat kuantan..wuaa..jao kot..

8 comments:

shim minra said...

time kaseh post mende nie..
kurang-kurang dpt gak roughly suasana kt uia pj

nk pegi sne dh nie..risau plak cmne rupenyer..

manusia rumit said...

no biggy la...just nak bekongsi pengalaman ngan juni0r2 yg bakal masuk...u'll find that this place was really intresting...

budak_baik said...

perghh.. memang x sabar nk jguk cfs ni.. haha.. nway, thanx a lot!!

SYUs said...

mohon share :)

Anonymous said...

english test tue essay ke...?
agak2 susah x...

manusia rumit said...

anonymous:a'ah essay ade objective pon ade..mcm SPM tp level die tggi sket..try google cth soalan EPT UIA insyaAllah ade...susah ke??moderate kot...

*Arr said...

salam. terima kasih kongsi tentang UIA.

boleh cerita sikit pasal asasi sains fizikal?:)

dok google, bc blog2 senior UIA, tak ada pula yg cerita pasal course ni huhu.

boleh reply di oren_ryn@yahoo.com

terima kasih!!!!

Nasuha Syukri =) said...

salam,,

sya student lepasan spm 2011.

sy dpt twrn UIAM utk course Allied Health Sc..

tenkiu ea bg info yg banyak2 ni,,

=)